Působení jednotlivých barev a možné Kombinace

08.02.2011 14:46

 

Ještě před dvaceti lety byl velice malý výběr barev obkladů a dlažeb, pokud se dali vůbec nějaké sehnat. Obkládalo se z toho, co bylo zrovna k mání a na barevné sladění interiéru se příliš nehledělo.

Dnes je situace úplně opačná, koupelnová studia přetékají nabídkou velké škály barev a odstínů, ve které se může běžný smrtelník úplně ztratit.

Lze si samozřejmě nechat poradit prodejcem, zadat si vytvoření grafického návrhu.  Ale není lepší si na chvilku sednou, popřemýšlet kterou barvu máte oblíbenou a podle toho si vybrat. Barva musí být samozřejmě příjemná pro všechny uživatele dané místnosti.

I zde platí obecné pravidlo méně je někdy více, přílišné kombinace se mohou zdát ze začátku líbivé, ale časem se ¨okoukají¨ a omrzí.  Jedna s barev by vždy měla být dominantní a měla by zabírat větší plochu než ostatní. Od zvolené dominantní barvy se bude odvíjet výběr ostatních barev a dekorací. K dominantní barvě volte jednu maximálně dvě barvy.

 

BÍLÁ   BARVA  představuje čistotu. Navozuje iluzi prostoru, chladu, sterility či neutrálnosti. Místnosti,kde dominuje bílá, se zdají větší. Kombinovat ji lze s jakoukoli barvou.

 

 

ČERVENÁ  BARVA je jasná a teplá,navozuje silné emoce a stimuluje. Spojuje se s pocity lásky a tepla. Je barvou intenzivních emocí na obou extrémech – od lásky až po hněv či agresi. Povzbuzuje chuť k jídlu, zvyšuje výkon a dodává energii. Dobře ladí s doplňkovou zelenou nebo modrou, pocitu luxusu dosáhnete v kombinaci s černou, spolu s bílou docílíte prosvětlení interiéru.

 

 

MODRÁ BARVA je oblíbená pro mnoho lidí, je to barva harmonie, klidu a vyrovnanosti. S modrou se dobře kombinuje oranžová, žlutá či červená.

Spolu s bílou působí čistě až chladně, tento pocit lze zjemnit nahrazení bílé krémovou.

 

ZELENÁ BARVA má ze všech barev nejširší škálu odstínů, které se mohou navzájem kombinovat. Reprezentuje přírodu, štěstí, bezpečnost a rovnováhu. Vybrané odstíny zelené nás mohou uklidnit a zároveň povzbudit. Ale také pozor na příliš jedovaté odstíny, v malém množství mohou oživit interiér, pokud se množství přežene, mohou se omrzet a znepříjemnit pobyt v místnosti. ARVA

 

ŽLUTÁ BARVA povzbuzuje, osvobozuje, přináší uvolnění, pocit souladu, harmonie, působí otevřeně, je teplá a veselá. Odráží velké množství světla, prostor opticky zvětšuje a protepluje interiér. Ideální je spojení s bílou, modrou nebo zelenou.

 

ORANŽOVÁ BARVA vyvolává pocit radosti, zvyšuje chuť k jídlu. Prostory zútulní, zateplí a zesvětlí. Doplní ji béžová, hnědá nebo zelená barva. Spolu s bílou opticky zvětší prostor.

 

RŮŽOVÁ BARVA je barva veselé zábavy, hravosti, pozitivismu, citlivosti a ženskosti.

 

ČERNÁ BARVA zmenšuje prostory, zdůrazní živé barvy, používá se jen jako doplňková.

 

FIALOVÁ BARVA je symbolem bohatství, tajemná, melancholická, extravagantní. Někomu se zdá zajímavá, jinému zase fádní. Ozdobte ji stříbrnou nebo červenou. V tmavých odstínech zmenšuje. 

 

HNĚDÁ BARVA je barvou přírody, která evokuje pocity síly, spolehlivosti, tepla, pohody a bezpečí. Prostor je díky ní zmenšován, proto by se měla používat ve větších místnostech v kombinaci různých odstínů.

 

ŠEDÁ BARVA je neutrální dá se různě kombinovat s ostatními barvami, neruší. Je vhodná pro moderní interiéry v kombinaci se sklem a chromem.

 

ZLATÁ A STŘÍBRNÁ vyjadřuje chlad a vzácnost a z toho důvodu představuje prestiž. Tyto barvy jsou vhodné jako doplňkové.

 

 

 

Psychologické a estetické působení barvy.

 V barevně nevyváženém prostoru člověka podvědomě něco ruší, aniž si uvědomuje , že je to přímým důsledkem nevhodné barevné kombinace.

 

Z hlediska působení jednotlivých barev na člověka můžeme barvy rozdělit na barvy  teplé a  studené.

 

 

Barvy teplé – žlutá, žlutooranžová, sytě oranžová, červenooranžová, sytě červená a jejich odstíny. Tyto barvy vyvolávají dojem tepla, působí živě, povzbuzují až vzrušují. Jsou aktivní a dynamické, podněcují k činnosti a působí krátkodobě zvýšení či vystupňování výkonu.

 

 

Barvy studené – např. zelená, modrozelená, modrofialová, fialová. Jejich vhodné odstíny vyvolávají dojem chladu, uklidňují, poskytují úlevu zraku. Jsou pasivní a podporují duševní soustředění a udržení stálého výkonu.
Temné barevné odstíny působí těžkým dojmem, tlumí odrazivost světla v prostoru. Těchto odstínů se proto používá velmi zřídka. Syté, chromatické barvy působí výrazně na cit, náladu a oživují prostor. Málo syté, lomené, polosyté barvy vyvažují barevně prostor, uklidňují a vyvolávají kontrasty mezi barevnými plochami.

 

 

Při vnímání barevných sestav vedle sebe vzniká dojem plastičnosti. Odstíny žluté, oranžové a červené se vedle modrých zdají oku blíže. Zelený tón vystupuje před modrým. Tmavé odstíny ustupují za jasnými. Plochy pozlacené nebo postříbřené výrazně vystupují, tím nápadněji, čím je podklad tmavší. Bílá a černá slouží k zesvětlování a ztmavování barev. Chromatické barvy lomené šedou působí příjemněji než syté barvy namíchané ze základních barev.

 

 

Ke každé barvě existuje její analogická barva, která ji doplnuje a ladí s ní. Vždy se jedná o barvy, které jsou umístěny vedle sebe na ose barevného spektra . Další možností je barva komplementání, která leží na druhé straně barevného kruhu a tyto kombinace dávají pestřejší vzhled .viz. ovrázek